×

Napomena

Lack of access rights - File 'http:/novine.novilist.hr/images/clanci/H2013/1/647576.jpg'

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Devedesetih godina heroji su bili branitelji, a danas su to mali poduzetnici, trgovci i obrtnici, koji čine okosnicu života Otočca pa je zadaća grada pomoći im u ovim bremenitim vremenima

 OTOČAC - Dan grada Otočca na blagdan sv. Fabijana i Sebastijana, Fabijanovu, ili kako stari narod zove, Fajbanovu, obilježen je jučerašnjim polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod križa uz crkvu Presvetog Trojstva, procesijom i misnim slavljem koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić te svečanom sjednicom Gradskog vijeća Otočca. Kardinal Puljić osvrnuo se na vrijednosti braka i obitelji koji su Božja stvar, a to što se danas događaju lomovi i rastave, samo dokazuje...

kako ljudi ne shvaćaju što je sveto, da olako prihvaćaju i olako napuštaju svetinje. Aktualne istospolne brakove nazvao je devijacijama koje nastaju kad izostane kršćanski odgoj u obitelji.
   

Trgovci i obrtnici


    – Ja koji sam rođen po završetku 2. svjetskog rata kad nije bilo ni kruha ni ruha, ni s jednim djetetom danas se ne bih zamijenio. Ako nisam imao kruha i ruha, imao sam ono što djetetu treba, a to je obiteljska ljubav. U obitelji je bilo ozračje ljubavi, a pogledajte danas, nemamo vremena jedni druge čuti, razgovarati, a televizija komandira u obitelji, rekao je kardinal Puljić te pojasnio današnji smisao mučeništva sv. Fabijana i Sebastijana koji se nisu bojali svjedočiti vjeru ni po cijenu smrti.
    Pozdravnom riječju predsjednica Gradskog vijeća Slavka Bogdanić otvorila je zadnju sjednicu u ovom sazivu. Naglasila je da svako vrijeme ima svoje heroje, 90-ih godina to su bili branitelji, a danas su to mali poduzetnici, trgovci i obrtnici, koji čine okosnicu života Otočca te je zadaća grada pomoći im u ovim bremenitim vremenima. Osvrnula se na skori ulazak u EU i naglasila kako to donosi novi pogled i pristup organiziranju života, pa će jedinica lokalne samouprave morati svoj rad prilagoditi novim i izmijenjenim zakonima, a najveću ulogu u prilagodbi imat će gradsko vijeće. .
    Gradonačelnik Barković posebno se osvrnuo na činjenicu da je Vinko Puljić treći kardinal koji je došao u Otočac, nakon kardinala Kuharića i Bozanića.
    – Sve je nekako u znaku broja tri, u ovih 20 godina tri su kardinala posjetila župu Presveto Trojstvo i Otočac. I naš biskup je ovaj tjedan tu treći put. Ko će s nama i protiv nas s ovakvom zaštitom, rekao je Barković i naglasio da su vrijednosti požrtvovnosti i hrabrosti mučenika i gackih zaštitnika, sv. Fabijana i Sebastijana, snažan poticaj svima kako bi u životu krenuli njihovim putem u donošenju ključnih odluka za razvoj i boljitak Otočca, ostvarivanja i realizacije aktualnih projekata, ali i osmišljavanja novih.
    U nastavku sjednice govorili su i ličko-senjski župan Milan Jurković, veleposlanica UN-a i bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark, senjski gradonačelnik Darko Nekić, načelnik Topuskog Nikola Abramović, da bi nakon svenog uručivanja javnih priznanja Grada uime nagrađenih zahvalio Vladimir Usmiani.
   

Dobitnici nagrada


Tijekom polusatnog filma koji je predstavio dobitnike priznanja, najveći pljesak uz pokoju suzu išao je na račun Marije Vašarević iz Ličkog Lešća, majke 12-ero djece. Dobitnici su i DVD Novalja zbog dugogodišnje beskompromisne suradnje, Udruga »Otočki graničari« u povodu 15 godina dostojnog prezentiranja Otočca, obitelj Pave Šporčića iz Lipovlja zbog više od 100 godina duge tradicije izrade kuterevske tamburice, dangubice ili kuterevke, što je upisano i u Registar kulturnih dobara Hrvatske, Damir Travalja zbog 102 dobrovoljna davanja krvi te UNDP (United Development Programe) zbog višegodišnjeg doprinosa razvoju cijelog područja Grada, a najviše zbog doprinosa u razvoju Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda u Ličkom Lešću.

Izvor; Novilist, MKG

Koliko je sati

Prijava

Slučajna slika

44.jpg

Posjetite ove stranice

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Sv. Fabijan i Sebastijan Otočani obilježili dan grada. - QR Code Friendly

VICEVI

Perica dolazi iz škole. Vidi mama da mu je kačket prljav i ona ga pita:
- "Perice, šta ti je bilo da kapom."
Odgovori Perica:
- "U školi su mi uzeli kapu i igrali nogometa s njom."
Mama ga upita:
- "A šta si ti radio?"
Odgovori Perica:
- "Zabijo sam gol!"

Idi na vrh