×

Napomena

Lack of access rights - File 'http:/novine.novilist.hr/images/clanci/H2011/9/572072.jpg'

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U »Gačanskom parku hrvatske memorije« bit će 30 kamenih kubusa, a poveznica su glagoljska slova, osobe i događaji važni za regiju Gacku, ali i u hrvatskim relacijama.

 OTOČAC - Ovogodišnja kiparska kolonija »GACKA 2011.« uspješno je privedena kraju. Devet umjetnika iz zemlje i svijeta uhvatilo se posla, klešući i izvlačeći iz tvrdoće istarskoga kamena povijesne likove i činjenice prebogate gačanske, ali istovremeno i hrvatske povijesti, a sve za pet radnih dana. Žestoki tempo nije...

 

dopuštao nimalo slobodnog vremena pa se žestoko radilo doslovno do posljednjega trenutka.
    Katedra Čakavskoga sabora pokrajine Gacke nositelj je ove već sedme po redu otočke kiparske kolonije u kamenu, a ovogodišnja se vremenski rasprostire na razdoblje od 15. pa sve do polovice 19. stoljeća. Svaki kubus dobio je svoj lik, na njemu se poredalo obilje slova na latinici, a što je još značajnije i na glagoljici; svoje mjesto tamo je našao templar Bernardus, preceptor toga reda u Gackoj, dva su kamena posvećena bogatoj glagoljaškoj rukopisnoj baštini: Dabarskome brevijaru i Kolunićevu zborniku, Urban z Otočca kao tiskar u senjskoj tiskari također. Svoje mjesto našla je poznata srednjovjekovna veduta Otočca kroz dvostoljetnu Otočku kapetaniju, bitka kod Jurjevih stijena, ta velika hrvatska pobjeda nad Osmanlijama, s vojskovođom grofo

Od Rumunjske do Meksika
   
    Ovogodišnja kiparska kolonija je međunarodna kolonija, pored pet domaćih autora u njoj je sudjelovao Korbinian Karl Huber iz Njemačke, George Dan Istrate iz Rumunjske, Carlos Roberto Monge Sanchez iz Meksika te Otočanima već poznati umjetnik Gabriele Gottoli iz Italije. A od domaćih snaga, pored Vidulina, kao umjetničkog voditelja svih dosadašnjih otočkih kolonija, svoje umijeće su pokazali i ostavili Ivan Briski iz Zagreba, Janko Mošnja i Đildo Bonaca iz Pule te Marčelo Starčić iz Kanfanara.

m Petrom Zrinskim i kamenom blizancem s markizom Franom Krstom Frankopanom, koji će dogodine dobiti svoj lik, bit će kompozicijski najzahtjevnija i najsloženija. Slijedi Ivan Dominik Vukasović, senjski i zagrebački kanonik koji je učinio mnogo za župu Otočac u svoje vrijeme, svoj lik na jednome kubusu također je pronašao i Otočanin (Otočaner) iz stoljeće i pol duge slavne Otočke pukovnije, kao hommage domaćem krajišniku koji je prolijevao svoju krv diljem Europe za interese Bečkoga dvora.
    Kiparska kolonija »GACKA 2011.« nastavlja lanjski započeti četverogodišnji ciklus za »Gačanski park hrvatske memorije«. U konačnici planira se umjetnički obraditi 30 kamenih kubusa, a poveznica cijele priče su glagoljska slova te osobe, događaji ili kulturološki relevantne činjenice koje su od izuzetne važnosti za regiju Gacku, ali značajne istovremeno i u hrvatskima relacijama. Ovako visoko postavljen cilj koncepta »Gačanskoga parka hrvatske memorije« kani dati kratku povijesnu sliku ovoga kraja od početka 9. pa do početka 21. stoljeća. U konačnici, ovim umjetničkim intervencijama glagoljica se vraća u Otočac na velika vrata, ne samo da se na svakome kubusu nalazi uklesano po jedno poveće glagoljsko slovo, već brojni kubusi nose potpise ili čak dio tekstova ispisan glagoljicom.

Izvor; Novi List  Piše Milan Kranjčević

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Glagoljica se vraća u Otočac na velika vrata - QR Code Friendly

VICEVI

Pita učiteljica malog Pericu:
- Perice, znaš li ti koji je glavni grad Australije?
- Pa učiteljice.... ne znam.
- Obrati pažnju na geografiju Perice!
Pita Perica učiteljicu:
- A znate li vi ko je Jelena?
- Ne znam Perice.
- Obratite pažnju na svog muža!

Idi na vrh