×

Napomena

Lack of access rights - File 'http:/novine.novilist.hr/images/clanci/H2011/8/571745.jpg'

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Djedovini u pohode, umirovljena liječnica Dr. Mara-Manja Biondić  Stipanić predstavila knjigu-spomenicu o Vratniku.

SENJ - »Djedovini u pohode« naziv je knjige-spomenice Mare-Manje Biondić Stipanić, u organizaciji Gradskog muzeja Senj predstavljene u senjskom Domu kulture. Autorica, liječnica u mirovini, čiji su roditelji porijeklom iz Vratnika u zaleđu Senja dirnuta iščezavanjem loze Biondić i ostalih primorskih Bunjevaca u knjizi obrađuje njihov vijek od doseljenja do danas u vjeri da će možda...

 

i ovom knjigom potaknuti obnovu i djelomični povratak stanovništva u ovaj raseljeni vratnički kraj. Iako nije iz povijesnih već liječničkih krugova gospođa Biondić Stipanić odličnosnašla u povijesnim vodama rezultata čega je i ova vrijedna i zanimljiva knjiga-spomenica Vratniku i njegovim žiteljima. Autorica se na najbolji mogući način vraća svom zavičaju i svojim korijenima želeći oteti zaboravu djeličak bogate i duge povijesti i tradicije vratničkog kraja držeći se one stare – što nije zapisano nije se niti dogodilo, rekla je među ostalim ravnateljica Gradskog muzeja Senj prof. Blaženka Ljubović koja je uz prof. dr. sc. Dragutina Pavličevića i recenzent ove knjige. 
    – Gospođa Manja je godinama pohodila starije ljude u selima vratničkog kraja, pitala, bilježila, sakupljala dokumente. Krajnji učinak te ljubavi prema užem zavičaju i njegovim nekadašnjim i današnjim stanovnicima je ova knjižica. Ona nema strogo znanstveni značaj, ali isto tako nije samo niti stručni, popularni rad jer ima izvjestan istraživački karakter. Ona je popularno-znanstveni prilog zavičajnoj povijesti, demografiji i etnologiji i zbog toga je podržavam i želim što više takvih knjiga i marnih autora, rekao je dr. Pavličević. 
    Knjiga je obuhvatila dugo razdoblje povijesti Vratnika, od arheoloških nalaza, naselja,

Zapažena liječnička karijera 
    
    Primarijus Manja Biondić Stipanić rođena je u Zagrebu 1932. godine, a radni vijek nakon diplome na Medicinskom fakultetu u Zagrebu započela je 1958. u Rijeci kao specijalizant u Općoj bolnici Rijeka. Specijalistički ispit položila je u Ljubljani. Poslijediplomsko usavršavanje obavila je u Anesteziološkom centru u Kopenhagenu kao stipendistica Svjetske zdravstvene organizacije. Po povratku u Hrvatsku radila je kao specijalistica iz anestezije i reanimacije u OB Sušak. Zvanje primarijus stekla je 1980. a ujedinjenjem bolničkog sustava u KBC Rijeka 1984. postaje zamjenica pročelnika Zavoda za anesteziju i intenzivno liječenje , da bi 1988. godine imenovana pročelnicom i na toj je funkciji bila do odlaska u mirovinu 1998. godine. Od 1977. do 2007. bila je ravnateljica regionalnog centra fondacije EU za edukaciju hrvatskih anesteziologa.
naseljenosti, gospodarstva, običaja, povijesnih događanja koja su utjecala na kretanje stanovništva, župskih matica, nadimaka, obiteljskog rodoslova Biondića, kućnih zadruga pa sve do razgovora sa kazivačima i njihovih priča i legendi. 
    Skupu se riječima pozdrava obratio zamjenik gradonačelnika Grada Senja dr. med. Miroslav Prpić, u programu su nastupile i članice ženske klape Senjkinje, a na kraju skupu se obratila i autorica prepričavši kako je došla na ideju da se posveti ovoj temi i kako je prikupljala građu. – Knjigu posvećujem mojem ocu Mijatu zvanom Mika iz obitelji »Mateta« i majci Elzi iz obitelji Zorić. Zahvaljujem svima koji su mi pomogli u ovom poslu, a posebno kazivačima koji su s toliko žara surađivali sretni što mogu pomoći da se tradicija Melnica i Vratnika ne zaboravi, rekla je Manja Biondić Stipanić koja će sav novac od prodaje knjige darovati za obnovu crkve Sv. Mihovila u Vratniku.

D. PRPIĆ

 

 

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Povratak velebitskom zavičaju i korijenima - QR Code Friendly

VICEVI

Pita učiteljica malog Pericu:
- Perice, znaš li ti koji je glavni grad Australije?
- Pa učiteljice.... ne znam.
- Obrati pažnju na geografiju Perice!
Pita Perica učiteljicu:
- A znate li vi ko je Jelena?
- Ne znam Perice.
- Obratite pažnju na svog muža!

Idi na vrh