×

Napomena

Lack of access rights - File 'http:/novine.novilist.hr/images/clanci/H2011/4/548480.jpg'

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Godinama se govori o izgubljenom ribljem fondu i potrebi postavljanja električnih brana koje bi spriječile migriranje ribe. Uskoro će se znati je li teorija o selidbi kalifornijke točna.

LIČKO LEŠĆE - Prvi put moći će se znanstveno argumentirano potvrditi ili osporiti dosadašnje pretpostavke o migraciji pastrve duž toka Gacke nizvodno. U Hrvatskom centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda na izvoru Kostelke u Ličkom Lešću znanstvenici Zoologijskog zavoda zagrebačkog PMF-a obavili su obilježavanje 300-injak kalifornijskih pastrva iz uzgojnih ...

bazena, da bi potom bile puštene u Gacku. Ta je znanstvena zadaća okupila reprezentativnu ekipu biologa koju su činili prof. dr. sc. Milorad Mrakovčić, dr. sc. Marko Ćaleta, doc. dr. sc. Perica Mustafić, doc. dr. sc. Davor Zanella, prof. biol. Zoran Marčić i viši tehničar Siniša Vajdić. – Obilježili smo po 50 komada pastrve koje su puštene u Gacku na šest mjesta da bi se ustanovili putovi njena pretpostavljena migriranja prema Senju. Kako Bijele, žute i crne oznake Bijele, žute i crne oznake pričvršćene su pokraj leđne peraje, a neodoljivo asociraju na plastične niti kojima se deklaracija pričvršćuje na tekstilne proizvode. Ovakvo ispitivanje kretanja ribljeg fonda u Gacki provodi se prvi puta, a kako nam je potvrdio dr. Mrakovčić, primijenjena je najjednostavnija metoda, dakako i puno jeftinija od, primjerice, radiotelemetrijskog praćenja. bi se pratilo kretanje markerima obilježenih kalifornijskih pastrva, potrebna je suradnja ribiča koji dolaze na Gacku. Oni će biti upoznati s ovom akcijom i izgledom oznaka, a ukoliko ulove pastrvu s oznakom, molimo ih da oznaku donesu ribočuvarima, poduzeću Gacka ili Centru, uz pojašnjenje na kojem je mjestu pastrva ulovljena, rekao nam je prof. dr. Mrakovčić. – Djelatnici poduzeća Gacka i Centra pustili su obilježenu ribu u Gacku na šest mjesta, na Bari, kod hotela Gacka, kod prvog ili Podgora mosta, kod trećeg ili Tončinog mosta, na Šatriću i kod Stanišić mosta. Svrha istraživanja je što točnije utvrditi migriranje ribe nizvodno prema kanalu, kako bi se u skladu s time mogle postaviti elektrobaraže na rijeci koje bi spriječile štetno migriranje prema tunelu i jezeru, dodao je direktor poduzeća Gacka Željko Grgurić. Poznato je da se godinama govori o izgubljenom ribljem fondu i potrebi postavljanja svojevrsnih električnih brana koje bi spriječile migriranje ribe. Sada će se moći precizno utvrditi koliko je točna teorija o selidbi kalifornijki daleko nizvodno i poduzeti potrebne mjere da se to spriječi. Važnu ulogu pritom imaju ribiči koji će, kao ljubitelji ribolova, Gacke i prirode, povjerenu im zadaću zasigurno pouzdano odraditi.

Izvor; Novi list   Manja Kostelac Gomerčić

 

 

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Markiranje pastrva smanjit će gubitke ribljeg fonda - QR Code Friendly

VICEVI

Pita učiteljica malog Pericu:
- Perice, znaš li ti koji je glavni grad Australije?
- Pa učiteljice.... ne znam.
- Obrati pažnju na geografiju Perice!
Pita Perica učiteljicu:
- A znate li vi ko je Jelena?
- Ne znam Perice.
- Obratite pažnju na svog muža!

Idi na vrh