×

Napomena

Lack of access rights - File 'http:/www.novilist.hr/var/novilist/storage/images/vijesti/regija/kavijar-gacke-pastrve-dobio-oznaku-izvorno-hrvatsko/235293-1-cro-HR/Kavijar-gacke-pastrve-dobio-oznaku-Izvorno-hrvatsko_ca_large.jpg'

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Potvrđen prvi lički brend. Ličko-senjska županija jedina među svim hrvatskim županijama dosad nije imala  proizvod s oznakom Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, no »Leko« je uspio "probiti led"

 OTOČAC  - Teško je bilo objasniti zbog čega sve do sada nije bilo gospodarstvenika iz Ličko-senjske županije koji bi se zainteresirali da im neki od proizvoda ili čak linija proizvoda, odnosno usluga,  ponese znak  ...

 

 

 »hrvatska kvaliteta« ili »izvorno hrvatsko«, što dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora svake godine, a promovira ih tradicionalno na dodjeli  Zlatne kune u Zagrebu.Je li tome bio uzrok manjak interesa, slab promidžbeni karakter navedenih znakova, neimanje takvih proizvoda, ili  jednostavno marketinška inertnost?Sve to rađalo je  porive da se analizom vidi u čemu se krije uzrok. Jer, s obzirom na kvalitetu i mnogo  nastupa na sajmovima i kojekakvim gospodarskim izložbama u zemlji i  svijetu, proizvodi iz ove županije plijene pažnju posjetitelja i dobivaju  laskave ocjene.

Ličko-senjska županija je bila

posljednja od svih hrvatskih

županija  koja nije imala ni

jednog znaka Hrvatska

kvaliteta i Izvorno hrvatsko

Ličko-senjska županija je bila posljednja od svih hrvatskih županija  koja nije imala ni jednog znaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko.  Konačno je ovih dana taj neslavni rekord prekinut pošto je tvrtka Leko  d.o.o. iz Zagreba, ali – to se mora naglasiti, koja ima proizvodnju na ribnjaku u Sincu, dakle na području Grada Otočca, dobila pravo na korištenje tih znakova.

Čak njihova dva proizvoda dobila su znak »izvorno  hrvatsko« i to kavijar gacke pastrve te hladno dimljeni filet gacke pastrve. Za ova dva proizvoda znalo se da imaju izuzetnu kvalitetu, uostalom to su jedini domaći proizvodi takve vrste na hrvatskom tržištu.

U  kategoriju »hrvatska kvaliteta« svrstala su se tri njihova proizvoda:  pašteta – namaz od dimljene gacke pastrve, slani fileti jadranskih  inćuna i marinirani fileti srdele Rolmopsi.

Pašteta od dimljene gacke

pastrve, slani fileti jadranskih

inćuna i marinirani fileti srdele

su u kategoriji "hrvatska kvaliteta"

Valja kazati da je postupak dobivanja ovih znakova izuzetno zahtjevan i strog te da su u povjerenstvu za ocjenu angažirani vodeći hrvatski  stručnjaci s raznih fakulteta.

Ne samo da proizvod mora udovoljavati  visokim kriterijima kvalitete i posebnosti, već takvim kriterijima moraju  udovoljavati i proizvodni pogoni, što očito za poduzeće Leko d.o.o. nije  bio problem jer je njihov pogon u Sincu od trenutka kupnje ribnjaka u stečajnom postupku Zagrepčanke d.d. iz Zagreba izgrađen po najstrožim kriterijima koji vladaju u Europskoj uniji, što je bilo dovoljno  da tvrtka za proizvode iz ovoga pogona dobije tzv. europski izvozni  broj, koji joj omogućava izlazak na tržište Zapadne Europe i SAD-a. 

Izvor: www.novilist.hr Milan Kranjčević

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Kavijar gacke pastrve dobio oznaku

VICEVI

Pita učiteljica malog Pericu:
- Perice, znaš li ti koji je glavni grad Australije?
- Pa učiteljice.... ne znam.
- Obrati pažnju na geografiju Perice!
Pita Perica učiteljicu:
- A znate li vi ko je Jelena?
- Ne znam Perice.
- Obratite pažnju na svog muža!

Idi na vrh