Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 UDBINA-Jučer su u 12 h postavljena zvona na Crkvu hrvatskihmučenika.Ova je zima u pravom smislu pokazala zube. Velika hladnoća a i puno padalina su usporili vanjske radove na Crkvi hrvatskih mučenika (CHM) na Udbini. Dolaskom proljeća radovi su u pravom zamahu: stavlja se fasada, priprema se popločavanje trga ispred CHM i temelja stare župne crkve sv. Nikole ...

 

biskupa, Betonira se prolaz od ostataka stare crkve do vidikovca (iznad Muzeja i Biblioteke CHM), uređenje okoliša, Uređenje u samoj crkvi,...
Danas je važan trenutak za Udbinu nakon 68 godina oglasila su se zvona sa Crkve. Zadnji put zvona zvonila sa crkve sv. Nikole biskupa 12. prosinca 1942. godine. Već 13. prosinca 1942. godine Udbina je očišćena od katoličkog življa. Sama župna crkva je srušena između 1948.-52. mada to rušenje neki pripisuju 1942. godini (usred ratnih razaranja) ona je srušena par godina poslije Drugog svjetskog rata. Sam kraj rata je došekala u laganim devastacijama. U travnju 1945. godine jedan od partizana bio je i fra Mate Rakić koji je dao KANI (1972. godine) izjavu o stanju na Udbini prilikom zauzimanje od strane partizana.
Također, može se naći i u zapisnicima sastanaka Komunističke partije ćelije Udbina iz 1947. godine kada su donijeli odluku o uklanjanju i korištenju kamenja za spomenik, štale i neke druge objekte.
Eto napokon je došao dan da zazvone zvona sa crkve na Udbini, ali ne sa župne crkve sv. Nikole (ostali su samo temelji koje je zemlja konzervirala) nego sa nacionalnog svetišta CHM. Hvala Bogu i na slavu Boga i hrvatskih mučenika.

Izvor; www.udbina.com

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Postavljena zvona na Crkvu hrvatsih mučenika  - QR Code Friendly

VICEVI

Pita učiteljica malog Pericu:
- Perice, znaš li ti koji je glavni grad Australije?
- Pa učiteljice.... ne znam.
- Obrati pažnju na geografiju Perice!
Pita Perica učiteljicu:
- A znate li vi ko je Jelena?
- Ne znam Perice.
- Obratite pažnju na svog muža!

Idi na vrh