Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ličko tržište nekretnina uspjelo se pomaknuti s »mrtve točke«. Naime, kako se saznaje od ljudi koji se bave kupoprodajom nekretnina, bilo je slučajeva kod kojih su vlasnici namjeravali prodati poljoprivredna zemljišta, ali su ih zaustavile državne administrativne zapreke.

 OTOČAC – Kraj siječnja donio je mali pomak na tržištu nekretnina u Ličko-senjskoj županiji, nakon što je živost na ovom području u zadnjem kvartalu prošle godine u potpunosti nestala, a kupoprodaje stale. Do pomaka je došlo ...

 prvenstveno na području Novalje i Karlobaga gdje su prodani prvi apartmani u ovoj godini. Kako doznajemo u agenciji Lika nekretnine, apartman u Karlobagu, čija je početna cijena bila 1.490 eura za četvorni metar, sada je prodan po cijeni od 1.200 eura. Još više je pala cijena apartmanu u Novalji, koji je od traženih 2.000 eura za četvorni metar prodan također za 1.200 eura. U agenciji su pomalo skeptični što se tiče općenito daljnje prodaje onih stanova i apartmana u Novalji koji su građeni neplanski, bez istraživanja tržišta i potreba, pa će ih teže spasiti i niska cijena. Prema nekim procjenama u Novalji ima oko 1.500 novoizgrađenih, a još neprodanih apartmana.

U Senju ima pedesetak novoizgrađenih neprodanih stanova čije se cijene kreću oko 1.450 eura za četvorni metar, dok je stvarna prodajna cijena oko 1.100 eura. U starim zgradama ima stanova koji se prodaju i po 800 eura za četvorni metar. U Gospiću i Otočcu cijene stanova u novogradnjama su tisuću eura za četvorni metar, a u starijim stambenim zgradama i 700 eura za »kvadrat«. Zabilježeni trend pada cijena stanova i apartmana najmanje odgovara bankama, zbog kredita i hipoteka.

Cijene stanova u Lici niže su tako za 20 do 40 posto, a cijene građevinskih zemljišta za 20 do 50 posto, ovisno o lokaciji. I dalje su najtraženija zemljišta uz potoke, rijeke i jezera. Cijene se kreću od 7 do 25 eura za četvorni metar, u gradskim središtima od 30 do 50 eura, a u strogom centru građevinsko zemljište nudi se i po 100 eura. Cijene poljoprivrednih zemljišta i dalje se kreću između 5 kuna i 3 eura, premda je realizacija kupoprodaje u ovom trenutku – nemoguća.

O aktualnom kaosu s poljoprivrednim zemljištima ponešto smo čuli i u agenciji Lika nekretnine. Trgovina poljoprivrednim zemljištima zapravo je u potpunosti stala zbog primjene novog zakona o poljoprivrednom zemljištu.

– Ovih smo dana upravo imali slučajeve da su vlasnici poljoprivrednih zemljišta željeli prodati određeno zemljište i naša im je agencija pronašla kupca. Međutim, zbog administrativnih zapreka od strane države tu zemlju vlasnici ne mogu prodati. Jedan dio njih tako je već angažirao odvjetnike i spremaju privatne tužbe protiv države za naknadu štete prouzročenu nemogućnošću raspolaganja vlastitim zemljištem, dok s druge strane, država im putem ovrha želi naplatiti svoja potraživanja, kaže direktor agencije Ivan Bižanović.

Izvor; www.novilist.hr           Manja KOSTELAC GOMERČIĆ

 

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Vlasnici poljoprivrednih zemljišta tužit će državu - QR Code Friendly

VICEVI

Pita učiteljica malog Pericu:
- Perice, znaš li ti koji je glavni grad Australije?
- Pa učiteljice.... ne znam.
- Obrati pažnju na geografiju Perice!
Pita Perica učiteljicu:
- A znate li vi ko je Jelena?
- Ne znam Perice.
- Obratite pažnju na svog muža!

Idi na vrh