Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
Bogato kulturno naslijeðe iz različitih krajeva Hrvatske u Otočcu. Tradicionalna manifestacija je i ovoga puta bila prava folklorna rapsodija

PERUŠIĆ
– Manifestacija »Ide jesen, ide novo prelo« i ovoga je puta bila prava folklorna rapsodija što je u svega dva sata trajanja pokazala dio prebogatog kulturnog naslijeða iz različitih krajeva Hrvatske. Okupljeni oko domaćina i organizatora priredbe HKUD-a Perušić svoje su raskošne nošnje i brižno čuvanu tradiciju pokazala kulturno-umjetnička društva iz.... Paljuva, Ivanića, Vrhorca. Program su obogatili tamburaški sastav »Likote«, a po prvi puta krcata dvorana Doma kulture ugostila je i modnu reviju.

U uvodnom je dijelu priredbe nazočne pozdravila predsjednica HKUD-a Perušić Josipa Kolak. U lirskom je stilu predstavila ljepote Like, tradiciju koju valja očuvati i dobre ljude koji rado primaju goste. U razgovoru s novinarima predsjednica Kolak je naglasila potrebu da unatoč poznatim napjevima i plesovima manifestacija »Ide jesen, ide novo prelo« svake godine donese i neke promjene.

– Ova je priredba peta po redu i željeli smo osmisliti nešto novo, nešto što će obogatiti sadržaj. Tako smo priredili i modnu reviju kreiranu u etno stilu. Kao što ste vidjeli po reakciji publike, modeli Anke Hodak i Marinke Sorić, koje su ujedno i naše članice, primljeni su s oduševljenjem i svakako je riječ o nečemu što treba eksponirati kao brand. Naš je KUD lani obilježio 60 godina postojanja. Vjerojatno smo jedni od rijetkih koji u svojim redovima imaju članove stare 80 godina, ali i četverogodišnjake. Tako je Pavao Murgić u radu HKUD-a Perušić uključen od njegovog osnutka i naš je počasni predsjednik. I danas sa svojim prebogatim iskustvom uvijek doprinosi kvalitetnijem radu. Dječak Niko Jurišić star je samo pet godina i već je uključen u rad našeg folklora. Osim potpore naših sugraðana, presudna nam je pomoć i razumijevanje Općine Perušić i načelnika Ivana Turića. Mi smo mala sredina i u mnogim situacijama djelujemo vrlo složno i kao što se vidi i večeras – vrlo učinkovito. Posebnost ove manifestacije je i sastav KUD-ova. To su naši prijatelji koji se spremno odazivaju na sve naše pozive, a isto tako i mi k njima idemo rado u goste i na njihove priredbe, rekla je predsjednica HKUD-a Perušić Josipa Kolak.

Potvrdu ovih riječi doživjela je publika u više navrata. Dlanovi su se povremeno doslovno žarili jer je sve pokazano zaslužilo najbolje ocjene. Posebno je bilo impresivno gledati mlade snage na djelu. Tako su tradicionalno ličko kolo glazbeno obogatili dječaci Igor Dasović (11) i Stjepan Marjanović (13). Svirali su na dangubicama, ličkim tamburama koje su danas, nažalost, pomalo zaboravljene i najviše sakupljaju prašinu izložene kao suveniri. Sve je manje onih koji ih uopće znaju ugoditi, a kamo li svirati. Perušićko je društvo u dva navrata organiziralo tečajeve za sviranje dangubice pa su Stjepan i Igor zacijelo najbolja potvrda da tradiciju valja nastaviti educirajući i odgajajući mlaði naraštaj.

Izvor; www.novilist.hr Marin SMOLČIĆ

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Ide jesen, ide novo prelo uz dangubice - QR Code Friendly

VICEVI

Pita učiteljica malog Pericu:
- Perice, znaš li ti koji je glavni grad Australije?
- Pa učiteljice.... ne znam.
- Obrati pažnju na geografiju Perice!
Pita Perica učiteljicu:
- A znate li vi ko je Jelena?
- Ne znam Perice.
- Obratite pažnju na svog muža!

Idi na vrh