Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRVAN SELO – Meðu brojnim delicijama koje obilježavaju Liku rakije su oduvijek bile vrlo popularne. Bilo da je riječ o šljivovici, kruškovači, drenovači ili miksu spomenutih vrsta, ovaj se zemljopisni i etnološki prostor, kada je riječ o piću, uglavnom vezivao samo uz žestice. Nekada vinorodna Kosinjska dolina odavno je izgubila svoje značenje, a o ugasloj ...

tradiciji danas svjedoči tek poneki podivljali trs.U nedostatku drugih pića rakija se tako nadmoćno našla na samome vrhu. Otvaranje Like u svekolikom, pa tako i u gastro smislu vratilo je na trpeze kvalitetne proizvode, ali unijelo i neke nove, spravljene po staroj recepturi. Rakija od dunja, dunjovača, u svega je nekoliko godina postala hit i našla je brojne poklonike meðu ljubiteljima dobre kapljice. S dunjom su se okušali mnogi. Rezultati su im najčešće bili vrlo skromni pa su se vratili pečenju rakije šljivovice.

Jedan od najupornijih i najuspješnijih je Ivica Vlainić (75) iz Prvan Sela pokraj Perušića. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Vlainić sa sajmova i izložaba diljem Hrvatske i inozemstva već se godinama vraća doma ovjenčano kolajnama i priznanjima. Rakija dunjovača doslovno je sve oborila s nogu.

Godina 2007. bila je za obitelj Vlainić rekordna jer su priredili 26 kotlova koma, što je u konačnici značilo 60-ak litara dunjova��e. Pečenje šljivove rakije daleko je lakši i izdašniji posao jer se po kotlu hvata do deset litara, a dunjovače tek dvije do dvije i pol litre. Zato joj je i cijena višestruko veća pa se kreće i do 300 kuna za litru.

– Dunjovaču piju »šmekeri«, ljudi koji se ne opijaju. Više je degustiraju jer je njezin okus poseban, sasvim drukčiji od drugih rakija. Pa nije dunja samo za stajanje na ormaru. Tako niti rakija dunjovača nije samo za napiti se i »zbogom pameti – zaključio je Vlainić.

Izvor; www.novilist.hr M. SMOLČIĆ

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Vraća se dunjovača i postaje lički brand - QR Code Friendly

VICEVI

Pita učiteljica malog Pericu:
- Perice, znaš li ti koji je glavni grad Australije?
- Pa učiteljice.... ne znam.
- Obrati pažnju na geografiju Perice!
Pita Perica učiteljicu:
- A znate li vi ko je Jelena?
- Ne znam Perice.
- Obratite pažnju na svog muža!

Idi na vrh