Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Šampionka po količini mlijeka, kvaliteti i broju teladi je krava holstein pasmine Ida uzgajivača Ivana Matasića iz Čovića

BRINJE - U organizaciji Poljoprivredne zadruge Frankopan-Braniteljske udruge Brinje i Hrvatske poljoprivredne agencije, a pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije, Općine Brinje i gradova Senj i Otočac, na stočnoj placi u Brinju u Subotu je održana 3. izložba. Izložbu goveda otvorio je dožupan Milan Krmpotić, a riječima ... goveda Ličko-senjske županije. Cilj održavanja izložbe je postizanje konkurentnosti radi što boljeg i kvalitetnijeg razvoja govedarstva, poljoprivrede i seoskih područja na prostoru cijele Ličko-senjske županije, s posebnim naglaskom na očuvanje izvorne hrvatske autohtone pasmine buše koja je zaštitni znak ličkog tradicijskog govedarstva.

Na izložbi je predstavljeno 21 grlo smeðe, holstein i simentalske pasmine mliječnih krava, 5 telića i 3 ličke buše koje su uzgajivači dopremili s područja Brinja, Otočca, Senja, Perušića, Smiljana i Mušaluka, što je pak upola manje nego na prošlogodišnjem sajmu.

Već je u startu bilo prijavljeno 5 grla manje nego prošle godine, a od 35 odabranih čak 11 nije se pojavilo na sajmu, i to mahom s područja Gospića, dok su dva uzgajivača iz Senja i Brinja morala odustati u zadnji tren zbog pojave viroze kod goveda.

Većina posjetitelja i sudionika stočarskog sajma s kojima smo razgovarali mišljenja je da je slab odaziv zapravo slika stanja danas u poljoprivredi, poglavito u govedarstvu i mljekarstvu, a tek onda možda i eventualnih propusta u organizaciji.

U šest kolekcija izabrani su najbolji primjerci goveda, a šampionka po količini mlijeka, kvaliteti i broju teladi je krava holstein pasmine Ida uzgajivača Ivana Matasića iz Čovića.

Posebno dirljivo je bilo što prilikom uručenja nagrade i šampionskog zvona za Idu vlasnik nije mogao suspregnuti suze. Kako bi svi nagraðeni dobili prikladne nagrade pobrinuo se niz sponzora, posebno generalni sponzori Širjan d.o.o. farma Vodoteč i HGK-Županijska komora Otočac. Širjan je osigurao i novčanu nagradu od 500 kuna za autohtone ličke buše uzgajivača Milu Žarka iz Perušića i Katicu Franić iz Smiljana. Održana je i dječja revija Bambino kup na kojoj su mali uzgajivači pokazali teliće, a meðu njima je bila i Marija Vuković čije je tele Eggy ponijelo šampionsko zvono na nedavnom sajmu u Gudovcu.

zahvale obratili su se i brinjski načelnik Ivica Mesić, savjetnik Hrvatske poljoprivredne agencije Nikola Kostiha te upraviteljica zadruge Frankopan Josipa Pavlović. Dožupan Krmpotić naglasio je da mu je naročito drago što vidi ličku bušu koja ima perspektivu te izrazio nadu da će se u većem broju vratiti na ličko područje i brendirati proizvodi od mlijeka buše. Načelnik Mesić upozorio je da se na području Brinja stočni fond smanjuje zbog loše otkupne cijene mlijeka i svrstavanja Brinja i Perušića u ravničarski kraj zbog čega su mljekari gubili od 50 do 70 lipa po litri mlijeka u odnosu na, primjerice, susjedna područja Otočca i Gospića.

– Sada se zakon o brdsko-planinskim i ravničarskim područjima mijenja i naši se stočari nadaju pravičnijem rješenju te problematike. Jedina smo općina koja sudjeluje u sufinanciranju troškova prijevoza mlijeka, a financirali smo i nedavni odlazak poljoprivrednika na sajam u Gudovec, rekao je načelnik Mesić.

– Za nadati se je da će Vlada RH bolje stati iza svojih mljekara nego što je stala EU iza svojih, a nadamo se i povećanju proizvodnje mlijeka autohtone ličke buše. Lika je od davnina poznata po govedarskoj proizvodnji i zato ova izložba treba biti na ponos cijeloj županiji, rekla je upraviteljica Pavlović.

Izvor; Novi List Manja KOSTELAC GOMERČIĆ

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Brendirati proizvodnju mliječnih proizvoda od buše - QR Code Friendly

VICEVI

Pita učiteljica malog Pericu:
- Perice, znaš li ti koji je glavni grad Australije?
- Pa učiteljice.... ne znam.
- Obrati pažnju na geografiju Perice!
Pita Perica učiteljicu:
- A znate li vi ko je Jelena?
- Ne znam Perice.
- Obratite pažnju na svog muža!

Idi na vrh