Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

SINAC - U turizmu je moguće prodati samo domaći proizvod, autentičan za neko podneblje. Tako se na Majerovu vrilu u Sincu, najpoznatijoj turističko-izletničkoj lokaciji Gacke, mogu vidjeti, čuti, okusiti i ponijeti za uspomenu proizvodi koji su plod tradicijskog življenja upravo na ovim ...

prostorima. Kompleks od sedam tradicijskih objekata na Majerovu vrilu jedinstven je objekt u Hrvatskoj, rekonstruiran sredstvima Grada Otočca, Ministarstva kulture i Ministarstva turizma, a od 2005. godine stalno raste broj posjeta toj, za prosječnog turista, idealnoj izletničkoj lokaciji, s idiličnom prirodom, nenarušenim tradicijskim življenjem i bez velikih gužvi. Paralelno s time raste i ponuda, a prostora za razvoj ima još puno, ovisi o entuzijazmu i poduzetnosti lokalnog stanovništva i potpore lokalnih vlasti.

Gostu se nudi prezentacija mlinarenja u mlinu Jure Majera, a usput gosti mogu samljeveno brašno odmah i kupiti. Osim brašna, Majer se razumije i u proizvodnju meda, i to prvoklasnog, što dokazuje diplomama i osvojenim nagradama za kvalitetu meda, izloženima na zidovima mlinice. Razgledamo domaće proizvode i čitamo etikete – livada med, med u saću, šumski med... Tu su i razni napici iz kućne radinosti, planetarno popularna lička šljivovica – slivova rakija, zatim drenova i rušvova rakija, ali i medica i orahovac.

– Za jednu vreću brašna treba šest sati meljave. Mlin treba nakljepat, a melje se što sitnije. Dolaze mi najavljene grupe i za nji stavin ranije da se melje kako bi bilo brašna za sve. Ima tu puno posla. Uvik san dežurni, sustanem kaj pas celi dan. Dogodi se da isti dan ima naručenu grupu i udruga »Sinčeranka«, a za nji' onda više neman brašna. Ima mesta za još mlinara, kaže Majer aludirajući na mlinice koje nisu u funkciji. Pitamo ga što kaže na zakonsku odredbu da mora imati mlinarsku diplomu, a odgovara nam da su mu dolazili mnogi profesori tražeći poduku i savjete o mlinarenju te da ne zna što bi on to još mogao naučiti. Za nadati se je da će slične projekte očuvanja tradicijske baštine u turističke svrhe, kao što je to na Majerovu vrilu ili na Rastokama, zaobići slični zakoni o diplomama i markicama.

U susjednoj mlinici zatječemo Ankicu Sarkotić, članicu udruge »Sinčeranka«, koja prezentira raznovrsne domaće proizvode. Ta je udruga unajmila prostor mlinice i nudi rakiju, med, pekmeze, sokove, kolače, kuhani kukuruz, ručne radove.

– Sve što ovdje nudimo turistima proizvedeno je na našim domaćinstvima, a hrvatski gosti jako poštuju domaće jer znaju da su to sve naši viškovi, ono što smo proizveli za sebe. Stranci su prilično nepovjerljivi i slabo kupuju a najbolji kupci su Zagrepčani, pa Istrani i Dalmatinci, otkriva nam Ankica. Pripovijeda nam i o popularnosti mlinara Majera za kojeg znjau pitati najčešće Dalmatinci koji su čuli za kvalitetno pšenično, raženo i kukuruzno brašno, ali i za titulu šampiona meda. Pravi domaći crni raženi kruh u vrijeme prevladavajućih bojanih varijanti na tržištu istinski je raritetna delikatesa. U ponudi Majerova vrila je i info punkt s ponudom turističkih prospekata i informacija koji vodi takoðer mještanka Biserka Tonković. Boravak na Majerovu vrilu zaokružuje odmaranje na drvenim klupama i stolovima, šetnja drvenim mostićima, hranjenje pataka i obavezno – kušanje hladne izvorske vode.
Izvor;
www.novilist.hr Manja KOSTELAC GOMERČIĆ

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Plodovi tradicijskog življenja kao suvenir - QR Code Friendly

VICEVI

Pita učiteljica malog Pericu:
- Perice, znaš li ti koji je glavni grad Australije?
- Pa učiteljice.... ne znam.
- Obrati pažnju na geografiju Perice!
Pita Perica učiteljicu:
- A znate li vi ko je Jelena?
- Ne znam Perice.
- Obratite pažnju na svog muža!

Idi na vrh