Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVETI ROK – Prva olimpijada starih sportova održana je pod imenom Marijana Matijevića negdašnjeg »junaka iz Like« koji je u prvoj polovici XX. stoljeća svojom snagom zapanjio tadašnji svijet. Organizatori su bili Portal »Slobodna Lika.com«, Ličko-senjske županije i Općine Lovinac, a pod ...

vodstvom Dražena Kocijana »Kocke« i Ivane Devčić, glasnogovornice župana Milana Jurkovića te uz sudačko umjeće Ivana Teklića. Na startu se okupilo ukupno 11 ekipa iz cijele Hrvatske, ali kako ipak nisu došle one najsnažnije, unaprijed se znalo tko će biti pobjednik. Ipak Svetoročani žale što nije bila jača konkurencija jer oni, otkako su se prije tri godine osnovali, u Hrvatskoj nemaju dostojnog konkurenta, iako su im neke ekipe koje nisu došle, primjerice Darda i dio ekipa iz Istre, po snazi »tu negdje«. Meðutim Svatoročani ipak do sada nisu izgubili od nikoga. Na ovoj su se Olimpijadi koja je nosila ime njihovog idola Marijana Matijevića doslovno »prošetali« kroz natjecanja pobjedivši u svih pet disciplina ovog natjecanja. Dokazali su kao i u nebrojeno slučajeva do sada da su dostojni nasljednici »Junaka iz like« kako su mnogi nazivali Marijana Matijevića, sina ovdašnjih krajeva.

Naime, natjecalo se u skoku u dalj s mjesta, bacanju kamena s ramena, kličku, borbi na gredi i na kraju glavna poslastica - povlačenje konopa. Tako su pojedinačni pobjednici Svetoročani, Marinko Pivač (skok u dalj), Mirko Kolaković (bacanje kamena s ramena), Tomo Lipac (kličak), Duje Babić (borba na gredi) i na kraju cijela ekipa koja se zove »Sveto brdo« Sveti Rok odnijela pobjedu u potezanju konopa. Samo su u velikom finalu, jer su sa druge strane imali ekipu Luke Ploče, morali »nešto jače« zapeti, u ostalim natezanjima samo su se poigravali sa protivnicima. Zanimljivo da je »gorostas« iz Svetoga Roka Mirko Kolaković, koji je u sva tri bacanja kamena s ramena vodio, bacivši kamen preko 14 metara, meðutim u posljednjem hicu približio mu se Velibor Lukić iz Vrbovca bacivši kamen točno gdje i on - na 14,26 m. Moralo je doći do »pripetavanja« u kome je Kolaković ipak bio bolji, ostali natjecatelji ostali su iza njih preko tri metra.

Na kraju Olimpijade koja je prošla u fer i sportskoj borbi najvišega ranga podjeljena su odličja, koja je izmeðu ostalih podijelio i državni tajnik u zdravstvu dr. Dražen Jurković, sa nadom da će se na ovom istom mjestu naredne godine, kao i svake slijedeće, organizirati nove olimpijade, jer Općina Lovinac tako želi što više učvrstiti tradiciju starih sportova, ali i u svojoj ekipi vidi budućnost. Pere Vrkljan »alfa i omega« ekipe ovaj je puta bio samo pomoćni sudac, ali i njegovom zaslugom mnogo toga je štimalo, meðutim Pere je oduševljen postignutim.

– Ovakav rezultat, pobijediti u svim disciplimana može samo nadasve jaka i homogena ekipa, kao što je naša. Sretni smo i zadovoljni zbog toga, ali smo sretni i zadovoljni da nas razumiju u našoj sredini, to se neda ničim platiti, kaže popularni Pere. Naravno uz natjecanja, kasnije se po završetku službenog dijela »natjecalo« u disciplinama tko će pojesti više slasne janjetine, ili pak popiti vina. Naravno na svoje su došli i oni štandovi koji su najbolje znali prezentirati svoje proizvode, koji u ovakvim prilikama itekako imaju svoju proðu.

Izvor; www.novilist.hr Mladen KUKINA

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Veliki uspjeh prve ličke olimpijade starih sportova - QR Code Friendly

VICEVI

Pita učiteljica malog Pericu:
- Perice, znaš li ti koji je glavni grad Australije?
- Pa učiteljice.... ne znam.
- Obrati pažnju na geografiju Perice!
Pita Perica učiteljicu:
- A znate li vi ko je Jelena?
- Ne znam Perice.
- Obratite pažnju na svog muža!

Idi na vrh