Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

OTOČAC - Turističkom uzlaznom trendu Ličko-senjske županije, usprkos recesiji, pridonose i destinacije Gacke doline gdje se ove sezone bilježe plusevi u povećanju broja višednevnih boravaka u Gackoj dolini, kao i broju posjeta najpoznatijim lokacijama, a pomaka ima i u samoj turističkoj ponudi.O tome svjedoče i gola statistika, i viðeno na terenu, a potvrðuju nam to i turistički djelatnici...

U Turističkoj zajednici Otočca u odnosu na prošlogodišnju sezonu evidentiraju više dolazaka turista u Turistički ured u potrazi za informacijom, a posebno je pozitivno jako veliko povećanje upita za ribolovne karte radi ribičije na Gacki.

Kroz info punkt na Majerovu vrilu dosad je prošlo više od 20 tisuća posjetitelja. Tijekom svibnja prevladavale su turističke grupe, uz dnevni prosjek od četiri autobusa, dok su u ljetnim mjesecima aktualni pojedinačni posjetitelji, obitelji i parovi. Ta brojka otprilike vrijedi i za posjete Utočištu za medvjede u Kuterevu jer se gosti na te dvije lokacije uglavnom preklapaju, ponajviše zbog uzajamnih preporuka. U utočištu općoj slici 'svijeta u malom' pridonose brojni volonteri koji u Kuterevo stižu sa svih kontinenata. Dapače, takvih je puno više nego domaćih, utočištem ove sezone prolazi 400 volontera iz drugih zemalja i 50 volontera iz Hrvatske. Što se tiče dužih boravaka, korak dalje uočljiv je naročito u bogatijoj apartmanskoj i ugostiteljskoj ponudi u Sincu i Ličkom Lešću. Tako je restoran Vrila Gacke na Tonkovića vrilu cijelo vrijeme solidno posjećen, a apartmani popunjeni. Gosti su iz svih krajeva Hrvatske, dok meðu strancima prednjače Talijani, Nijemci i Austrijanci. Na cijeni su i apartmani u Prozoru, Čoviću i Otočcu, posebno oni uz Gacku.

Na listi dolazaka i noćenja na području Otočca u prvih sedam mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 1.315 gostiju koji su ostvarili 3.887 noćenja. U odnosu na prošlu godinu povećao se broj dolazaka za 8 posto, pritom stranih gostiju za 9 posto, a domaćih za 6 posto. Povećanjem posebno prednjače svibanj i srpanj. Strani su gosti noćili u Gackoj puno više nego prošle godine, čak 77 posto više, dok su noćenja domaćih podbacila za 53 posto. No to ne znači da domaći gosti bježe iz Gacke, nego da se zbog promjene zakona o boravišnoj pristojbi više ne evidentiraju sezonski radnici, mineri, policajci, graðevinari, koji su činili značajan postotak noćenja. Ako to uzmemo u obzir, može se slobodno reći da je u porastu i zanimanje za Gacku kao odredište za višednevni odmor. Austrijanci su tako u Gackoj dolini prespavali 763, Talijani 527, Belgijanci 316, a Nijemci 263 noći. Zanimljivo je i da su evidentirani gosti iz svih europskih zemalja, ali i mnogih izvaneuropskih, od Izraela do Koreje i Japana. Rezultati za kolovoz po svemu sudeći isto neće podbaciti, a najava ima i za rujan, od ribiča do stručnih i školskih ekskurzija.

Izvor; www.novilist.hr Manja KOSTELAC GOMERČIĆ

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Gacku dolinu zaposjeli turisti željni ribolova - QR Code Friendly

VICEVI

Pita učiteljica malog Pericu:
- Perice, znaš li ti koji je glavni grad Australije?
- Pa učiteljice.... ne znam.
- Obrati pažnju na geografiju Perice!
Pita Perica učiteljicu:
- A znate li vi ko je Jelena?
- Ne znam Perice.
- Obratite pažnju na svog muža!

Idi na vrh