×

Napomena

Lack of access rights - File 'http:/nasa-lika.com/images/Svasta/mlinice%20velika.jpg'
Lack of access rights - File 'http:/nasa-lika.com/images/Svasta/logo%20mala.jpg'

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Gacka dolina bilježi pozitivan turistički trend
Uspjeh Majerovog vrila, koje je sada tradicijski ruralni muzej, vizualno idilično bajkovit, a vlasnicima izvor zarade, učinio je da mnoge predrasude nestanu preko noći pa se sada puno lakše rješavaju pitanja vezana za Tonković vrilo.

OTOČAC– Turističke svibanjske slike iz Gacke doline vrlo su pozitivne, a trend se nastavlja i u lipnju. Za razliku od nekih drugih turističkih središta koje govore o posljedicama recesije u smanjenju noćenja, u Turističkoj zajednici Grada Otočca doznajemo da se u Gackoj dolini dogaða upravo suprotno – raste i broj posjeta...

i noćenja. Tako su u odnosu na prošlogodišnji svibanj noćenja porasla za čak 26 posto, a sve su to ribiči, kaže nam direktorica TZ Mladenka Orešković. Povod razgovoru je upravo početak turističke sezone, odnosno učinjeno nakon 8 mjeseci obnašanja dužnosti direktorice. Prvi potezi direktorice Orešković bili su raspisivanje natječaja za izradu logotipa TZ Otočac i tiskanje Kalendara dogaðanja za 2009. godinu.

– To mi je najprije upalo u oči kad sam došla, pa sam to i prvo rješavala. Slijedilo je razdoblje zimskih »Mačkara u Gackoj«, za koje smo dobili puno pohvala i riječi podstreka, krajem travnja podijelili smo šest tisuća sadnica cvjetnica gradskim ustanovama, u svibnju smo uredili i pokosili Majerovo vrilo i opskrbili kemijskim wc-ima, a istovremeno je otvoren i info punkt za posjetitelje, koji stižu zaista u velikom broju – kaže Mladenka Orešković.

»Gacka-zeleno srce Hrvatske«

Nakon godinu dana rada upravo je pripremljen novi promidžbeni DVD, 7,5-minutni film »Gacka-zeleno srce Hrvatske« autora Damira Horvata. U izradi je idejno rješenje za ulazne ploče koje će biti postavljene na četiri ulaza u Otočac, u suradnji s UNDP-om bit će postavljene drvene ploče na tri lokacije – u Žutoj Lokvi, kod crkve sv. Marka u Podumu i kod crkve sv. Križa u Prozoru, a planiramo i urediti prilaz našem Turističkom uredu, koji je trenutačno prilično nezamjetljiv, uključujući stepenice, podni mozaik i jedno parkirališno mjesto. U tijeku je sreðivanje vlasničko-posjedovnih odnosa na Tonković vrilu, gdje je takoðer u planu obnova starih mlinica, kao što je to proteklih godina učinjeno na Majerovom vrilu, nabraja direktorica Orešković.

Slično kao kod mlinica na Majerovom vrilu, i mlinice na Tonković vrilu imaju brojne suvlasnike te je svima upućen poziv, a prema riječima direktorice, odazvali su se u velikom broju i dosta ih je već dalo suglasnost za obnovu.

Domaći proizvodi

Tako ovoga puta priča ide puno lakše nego što je bio slučaj na Majerovom vrilu kada su ljudi bili krajnje sumnjičavi i teško dozvoljavali da država obnavlja njihovo vlasništvo, jako ili posve razrušene mlinice.

Očigledno, uspjeh Majerovog vrila, koje je sada tradicijski ruralni muzej, vizualno idilično bajkovit, a vlasnicima izvor zarade, učinio je da mnoge predrasude nestanu preko noći. Trenutačno u info punktu posjetitelje dočekuje Marica Rudelić od 10 do 18 sati, a po potrebi i van tog vremena, kada ima najavljenih grupa gostiju.

Od ove godine, osim info punkta i mlinice mlinara Ivana Majera koji demonstrira meljavu i prodaje brašno, Udruga »Sinčeranka« iznajmila je i treću mlinicu u nizu, gdje prezentira i prodaje domaće proizvode. Tako se ponuda na Majerovom vrilu svake sezone pojačava, a raste i broj dolazaka. Doznajemo tako da u prosjeku Majerovo vrilo prima dnevno po 4 turistička autobusa, s tim da je vikendom ta brojka daleko veća.

Izvor;
www.novilist.hr Manja KOSTELAC GOMERČIĆ


TZ Otočca ima svoj logo

 

Odnedavno Turistička zajednica grada Otočca ima svoj logotip, odabran meðu 12 pristiglih rješenja – izabran je prijedlog Damira Benceka iz Bjelovara koji je jednostavnim grafičkim simbolima temeljnih elemenata, vatre, vode, zemlje i zraka, postigao jasnu poruku o regiji Gacke.

– Htjeli smo modernije rješenje, a da je sveobuhvatno i da ujedinjuje sve karakteristike ovog podneblja. To smo pronašli u Bencekovu prijedlogu logotipa, u čijem dizajnu osnovu čine simboli kapljice i prstena. Kapljice predstavljaju vodno bogatstvo Gacke, ali i blizine Plitvičkih jezera i Jadrana, dok njihov meðusobni odnos simbolizira meandarski tok Gacke. Na kapljice su vezana tri prstena – narančasti koji predstavlja sunce, izvor života, zeleni koji predstavlja zemlju i bogatstvo biljnog svijeta, i plavi koji znači zdravu klimu, nedirnutu prirodu i čisti zrak, pojasnila je direktorica TZ grada Otočca Mladenka Orešković.

 

Koliko je sati

Prijava

Slučajna slika

sv. franjo.jpg

Posjetite ove stranice

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

I mlinice na Tonković vrilu će biti atrakcija - QR Code Friendly

VICEVI

Perica dolazi iz škole. Vidi mama da mu je kačket prljav i ona ga pita:
- "Perice, šta ti je bilo da kapom."
Odgovori Perica:
- "U školi su mi uzeli kapu i igrali nogometa s njom."
Mama ga upita:
- "A šta si ti radio?"
Odgovori Perica:
- "Zabijo sam gol!"

Idi na vrh