Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

OTOČAC – Tradicionalna dvodnevna manifestacija, 11. smotra folklora Ličko-senjske županije, započela je revijom narodnih nošnji s područja županije koje su prezentirali mladi i sredovječni parovi iz Otočca, Gospića, Perušića, Ličkog Lešća i Donjeg Lapca. Tradicijskim ruhom parovi su prezentirali sebe, svoju ...

folklornu skupinu, ali i mikroregiju iz koje dolaze. Svaki izlazak na pozornicu Gackog pučkog otvorenog učilišta procjenjivalo je stručno povjerenstvo, predvoðeno mr.sc. Joškom Ćaletom s Instituta za etnologiju i folkloristiku i Josipom Forjanom, ravnateljem Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba. Povjerenstvo je odlučilo da će Ličko-senjsku županiju na regionalnoj smotri folklora Brodsko kolo predstavljati prvoplasirani mladi par iz HKUD-a Perušić i stariji par iz Folklornog društva Otočac, kao i drugoplasirani parovi, oba iz KUU-a Gacka Ličko Lešće. Takoðer će na istoj manifestaciji u Slavonskom Brodu djevojke iz perušićkog i lešćarskog para konkurirati za najljepšu djevojku u hrvatskoj narodnoj nošnji, a djevojka iz KUD-a Kraljica Katarina Donji Lapac za hrvatsku nošnju iz Bosne.

Ovaj se projekt pokazao kao pun pogodak i iz godine u godinu sve je bolji i bolji. Izazvao je odlične reakcije organizatora, sudionika i auditorija na dosadašnjim priredbama i potaknuo je velik interes za istraživanje pojedinih zaboravljenih tipova nošnji i tradicijskih odjevnih predmeta te snažno pridonio očuvanju narodnih nošnji – rekao je izmeðu ostalog etnolog Ćaleta. Reviju narodnih nošnji uveličao je kulturno-umjetničkim programom KUD Lisinski iz Vinkovaca. Županijska smotra folklora u Otočcu održava se u sklopu Dana Ličko-senjske županije, i to pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, županije i Grada Otočca.


Izvor; www.novilist.hr
M. K. GOMERČIĆ

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Najljepše nošnje iz Perušića i Otočca - QR Code Friendly

VICEVI

Pita učiteljica malog Pericu:
- Perice, znaš li ti koji je glavni grad Australije?
- Pa učiteljice.... ne znam.
- Obrati pažnju na geografiju Perice!
Pita Perica učiteljicu:
- A znate li vi ko je Jelena?
- Ne znam Perice.
- Obratite pažnju na svog muža!

Idi na vrh