Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Hladna veljača uz obilne snježne padaline donijela nove probleme. U Gospiću je jučer visina snježnog pokrivača iznosila 62 centimetra, u Otočcu je izmjeren 31, a na Plitvičkim jezerima 80 centimetara.

 GOSPIĆ– Za manje od 24 sata na širem je području Gospića jučer palo oko 40 cm novog snijega pa je visina bijelog pokrivača iznosila 62 cm. U Otočcu je izmjeren 31 cm, a na Plitvičkim jezerima 80 cm. Zavižan je također »pojačao« svoj ovogodišnji rekord na 180 cm snijega! Sve ovo izazvalo je još veće probleme u cestovnom...

prometu i većina se vozača pridržavala pravila da automobile koriste samo u slučaju prijeke potrebe. Iako su zimske službe cijele noći čistile snijeg, problemi su se javljali u urbanim sredinama jer su ralice snijeg gurale na pločnike i nogostupe. Gradonačelnik Grada Gospića Milan Kolić s najbližim je suradnicima jučer obišao sve mjesne odbore na području grada. Tom se prilikom uvjerio u rezultete uklanjanja snijega te s dežurnim službama dogovorio da se danas i sutra započne s uklanjanjem ogromnih hrpa snijega koje ometaju čišćenje svih gradskih površina.

Problema je bilo u nekim zabačenijim dijelovima općina Plitvička jezera i Donji Lapac gdje zbog velike dislociranosti domaćinstava zimske službe moraju prijeći veliku kilometražu ne bi li uklonile snijeg s prometnica. Ovaj je problem tim veći što se uglavnom radi o staračkim domaćinstvima.

Zimski uvjeti vožnje i dalje su na snazi pa je i dalje zabranjen promet tegljačima i prikoličarima, a svi automobili moraju koristiti zimsku opremu. Unatoč svemu, život se u Lici odvija prema ustaljenom tempu primjerenom ovom dobu godine. Stariji se Ličani sjećaju ne tako davnih zima kada je metar snijega bio svakodnevica. Naime, treba naglasiti da je u veljači 1929. godine u Lici izmjereno 280 cm snijega, uz temperaturu zraka od -36 stupnjeva Celzijevih!

Izvor;  www.novilist.hr      Marin SMOLČIĆ

Auti kao bijele lopte

Vlasnici automobila koji svoje ljubimce nisu vozili dva dana jučer su imali pune ruke posla dok su s vozila i okolo njih uklonili nakupljeni snijeg. Budući su se auti pretvorili u okrugle bijele lopte sasvim nalik jedna drugoj, događalo se i to da su neki do pola očistili automobil i tek onda zaključili da čiste – tuđi !

Paraliziran promet preko Velebita

I na Velebitu je jučer napadala velika količina snijega. U Karlobagu je sve »zalijepljeno« snijegom i ledom. Deseci kamiona ostali su zarobljeni u ovom podvelebitskom mjestu, nakon što je magistrala zatvorena osim za osobna vozila. U još gorem stanju bilo je na području preko Velebita, gdje se zbog visokog snijega (80 cm na Baškim Oštarijama, a metar u Brušanima) i smetova uzrokovanih velikom i snažnom burom, visine preko 1,5 metara – nije moglo prometovati. Radnici Lika cesta borili su se sa snijegom i nanosima, a čak i po takvim, nemogućim uvjetima došla su iz Gospića vozila koja dostavljaju kruh i to uz pomoć dežurnih ralica.

M. K

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Metar snijega iz djedove priče postaje stvarnost - QR Code Friendly

VICEVI

Pita učiteljica malog Pericu:
- Perice, znaš li ti koji je glavni grad Australije?
- Pa učiteljice.... ne znam.
- Obrati pažnju na geografiju Perice!
Pita Perica učiteljicu:
- A znate li vi ko je Jelena?
- Ne znam Perice.
- Obratite pažnju na svog muža!

Idi na vrh