×

Napomena

Lack of access rights - File 'http:/nasa-lika.com/images/Svasta/poplava%20u%20Kosinju.jpg'
Lack of access rights - File 'http:/www.novilist.hr/App_Themes/NoviListPortal/Images/Logo.png'

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Opadanjem vodostaja rijeke Like neumitno raste i optimizam žitelja područja Kosinja. To je tijekom obilaska potpredsjedniku Vlade Slobodanu Uzelcu i novinarima poručio Jovan Brujić iz Lipovog Polja, kojemu je voda prodrla u podrum i uništila dio ljetine, krumpir, kupus, alat i još štošta.

 KOSINJ
– Opadanjem vodostaja rijeke Like neumitno raste i optimizam žitelja s šireg područja Gornjeg i Donjeg Kosinja, Bakovca, Lipovog Polja, Selišta, Rudinke... Poplava je načinila podosta štete i o njenoj visini govorit će se tek kada se voda povuče u korito. Stožer za zaštitu i spašavanje Općine Perušić odavno je normalizirao život na širem području, ili barem ... u onoj mjeri koliko je to dopustila ova elementarna nepogoda. Prilazna cesta kod Kosinjskog mosta postala je pristanište za desetine čamaca koji prevoze namirnice, energente i putnike. Da je stanje vodostaja još uvijek kritično vidi se po tome što se u mutnoj rijeci još uvijek ne nazire gornja ploha mosta. Optimisti kažu da je voda u opadanju jer svako malo vanbrodski motori udare u potopljene prometne znakove. Oni su poplavom zamijenili funkciju pa sada označavaju visinu vodostaja.

Nakon potpredsjednika Vlade RH Božidara Pankretića jučer je poplavljeni Kosinj posjetio i njegov kolega prof. dr. Slobodan Uzelac. U društvu sa županom Milanom Jurkovićem, ravnateljem DUZS-a Damirom Trutom i načelnikom Stožera za zaštitu i spašavanje u Općini Perušić Dragom Hećimovićem potpredsjednik Uzelac posjetio je nekoliko obitelji koje su desetak dana odsječene od svijeta. Imanja obitelji Kokotović i Brujić sada se nalaze na otoku do kojega je gostima i novinarima organiziran prijevoz. Riječ je o Lipovom Polju, dijelu Kosinjske doline gdje žive mještani srpske nacionalnosti. Kod Vladimira Kokotovića i supruge mu Marije situacija nije tako crna. Imaju struju, a budući im je kuća na brežuljku, voda im nije nanijela veće štete. Puno je gore kod Jovana Brujića. Njemu je voda prodrla u podrum i uništila dio ljetine, krumpir, kupus, nešto alata i svega onoga što jedno seosko imanje mora posjedovati. Jovan je ipak nepopravljiv optimist i svojim je domaćinskim šarmom unio vedrinu u katastrofalnom okružju.

– Ja sam Brujić jer stalno pričam i brujim, priča domaćin. Ovi Kokotovići kokodaču 'ko kokoši. Vi ste gospodine Uzelac od onih što su prezime dobili jer bi samo uzeli. Ovdje ima i prezime Glumac. Pa oni vazda nešto glumataju. Nisu prezimena izmišljena tek onako, bez veze!

Redom šale, redom zbilje Jovan Brujić (70) pripovijeda kako je u životu uvijek bio veseljak. Krv je dao više od stotinu puta, cijeli je život radio i slušao »lovočuvara«, kako naziva svoju suprugu Milicu.

– Nije nama ovo prva poplava, bilo je još 'vakih dana. Što ću kukati? Živi smo i zdravi, ništa nam ne fali, a ovi iz općine su nam stalno na pomoći. Čamac imam i to je najvažnije, govori domaćin recitirajući u stankama dijelove svoje velike pjesmarice.

Govoreći o stanju na terenu dr. Uzelac je pohvalio angažman Stožera za zaštitu i spašavanje Općine Perušić.

– Ovdje se na djelu vidi puno dobre volje, entuzijazam i stalno nastojanje da se pruži pomoć za ovih 200 postradalih obitelji. To je za svaku pohvalu, a najvažnije je kada te pohvale kažu mještani. Vlada RH će razmotriti na koji način dugoročno riješiti ovaj problem. Vidjet će se je li rješenje izgradnja nove brane ili nešto drugo. Optimizam naših domaćina je nešto što svi mi trebamo i to u svakodnevnom poslu i životu. Ovo je lekcija svima nama koji radimo javne poslove. Nekako smo uvijek previše ozbiljni i preuzima nas pesimizam. Ljudi su ovdje opkoljeni vodom, ali iz njih zrači optimizam. Šale se na svoj račun i zadovoljni su onim što imanju. Mislim da od ovih Ličana doista imamo što za naučiti, zaključio je Slobodan Uzelac.

Izvor; Marin SMOLČIĆ

Traži

Švica-Švički slap

  

Hrvatski Radio Otočac

Ako nemate instalirani VLC Player

Skinite ga       >>>     OVDJE

Svratite u "Rotor 2" u Čoviću

Tonković vrilo

Kliknite na sliku! (video)

QR Code Nasa-Lika

Živi smo i zdravi, čamac imamo i to je najvažnije! - QR Code Friendly

VICEVI

Pita učiteljica malog Pericu:
- Perice, znaš li ti koji je glavni grad Australije?
- Pa učiteljice.... ne znam.
- Obrati pažnju na geografiju Perice!
Pita Perica učiteljicu:
- A znate li vi ko je Jelena?
- Ne znam Perice.
- Obratite pažnju na svog muža!

Idi na vrh