Autor Tema: KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja  (Posjeta: 22867 )

0 ÄŒlanova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Valentina

  • Moderator
  • Mladi LiÄan/ka
  • *****
  • Points: 0
  • Postova: 97
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Ženski
Organizirana skupina kulturnog življenja javlja se 1928 .godine pod okriljem «SeljaÄke sloge» LiÄko Lešće. Osniva se tamburaÅ¡ko folklorna sekcija «Javor». Inicijativu za osnivanje ovog druÅ¡tva daje Delko Bogdanić sin Ilije Bogdanića, jedan od najvećih poduzetnika u Lici. Za potrebe tamburaÅ¡ke sekcije obitelj Bogdanić kupuje sve potrebne tamburaÅ¡ke instrumente. Mlade tamburaÅ¡e tamburanju poduÄava sam Delko Bogdanić i uskoro od vrlo talentiranih mladih ljudi koji su radili na pilani u Lešću, vlasniÅ¡tva obitelji Bogdanić, nastaje vrlo dobar tamburaÅ¡ki i pjevaÄki sastav. Tu se istiÄu: Frane Marić ( Äukan), Mate VaÅ¡arević (Mrka, Golubica kao pjevaÄ), Mate VaÅ¡arević (Å ajan), Ivan Marić (StareÅ¡ina), Tomo OreÅ¡ković (Tomac), Dragan Ostović (Babić), Stjepan Ostović Draganov brat, Marko Babić (Markus), Frane KovaÄić (Dancik), Nikola Dujmović (Knez), Joso LadiÅ¡ić (Å njapar) te Stjepan OreÅ¡ković (Stipurina kao pjevaÄ).

SeljaÄka sloga 1936. godine sagraÄ‘uje dom u Vrilu gdje se stvaraju joÅ¡ kvalitetniji uvjeti za rad ove dvije sekcije, a nakon Å¡to je Perica PleÅ¡a, trgovac sagradio zgradu (danaÅ¡nja poÅ¡ta) u kojoj je otvorio trgovinu i nakon nekoliko godina zbog dugova propao, zgrada se naÅ¡la na javnoj dražbi pa ju je kupila SeljaÄka sloga u kojoj se dalje odvijao kulturni život sela Lešća. Rad «Javora» trajao je sve do drugog svjetskog rata. Gotovo svi Älanovi ovog druÅ¡tva radili su kod Ilije Bogdanića, tako da je njegov sin Delko mogao radnike uzeti s posla, platiti im dnevnicu za interese «Javora» i promicati kulturu sela Lešća u drugim krajevima Hrvatske.

Nakon Drugog svjetskog rata, za vrijeme kojeg je u Lešću zamrlo tamburanje i drugi vidovi kulturnog života uÄitelji Milan i Mandica Sabljak pokreću nanovo kulturni život. Okupljaju omladinu u folklornu i dramsku sekciju. Probe se održavaju u Å¡koli pokraj crkve. Ubrzo im se pridružuju tamburaÅ¡i Franjo Marić (Äukan), Ivan Marić (StareÅ¡ina), Tomo OreÅ¡ković (Tomac), Stjepan Kolak ( Žiža), Dane KovaÄić (Trapan), Dragan Ostović i drugi. Uvježbavaju se kola i tamburaÅ¡ko pjevanje kao i pjevanje u muÅ¡koj klapi. VrÅ¡e se pripreme za prvu smotru folklora u Zagrebu 1947. godine. Kulturna skupina pod vodstvom Stjepana Kolaka (Kekljin) kreće na smotru folklora u Zagreb. Od muÅ¡ke pjevaÄke skupine istaknuti su pjevaÄi Franjo OreÅ¡ković ( Stipurina), Stjepan OreÅ¡ković (Stipurina), Dane KovaÄić (Trapan), Jure Marković (Bracan), Milan JakÅ¡ić (Jovan), Ivan JakÅ¡ić. Stjepan OreÅ¡ković (Stipurina). Na smotri folklora u Zagrebu izvode pjesmu „Oj Livado zelena bujado“, a Dane KovaÄić (Trapan) pjeva pjesmu „Čuvam ovce i sjedim u ladu i studiram za koga da me dadu“ Folklorna skupina odigrala je liÄko kolo a tamburaÅ¡i su zasvirali „Junak sam iz Like ja“ U folklornoj sekciji istaknute su bile: Manda Kolak (RoÄ‘ina), Francika Kolak, Kata Kolak, Mandica OreÅ¡ković, Luca OreÅ¡ković. Stvaranjem seljaÄkih radnih zadruga u Jugoslaviji zapoÄinje projekt izgradnje zadružnih domova po selima. Tako je i u LiÄkom Lešću sagraÄ‘en dom potkraj 1949 godine. Gradnjom doma stvaraju se uvjeti za joÅ¡ bolji procvat kulturnog života u selu, kojeg u to vrijeme uistinu nije nedostajalo.

Odlaskom uÄitelja Milana Sabljaka iz Lešća u Zagreb nastaje i vakum kulturnog djelovanja, ali nekolicina mlaÄ‘ih entuzijasta kao Å¡to su Dane OreÅ¡ković (Tomac), Tomo OreÅ¡ković (Tomac), Milan Kolak (Nanika), Ivan Marić (MiloÅ¡) i joÅ¡ nekih ipak se organiziraju plesovi nedjeljom u Domu u LiÄkom Lešću. Ta skupina nije organizirana, već to rade samoinicijativno, sve do dolaska Stevice Uzelca za upravitelja Å¡kole i Mandice Å erić, koji poduÄava uÄenike u sviranju i igranju liÄkih kola. Pod rukovodstvom Mandice Å erić uÄenici iz LiÄkog Lešća sudjeluju na smotri (Slet) u OtoÄcu koja se odigravala na nogometnom igraliÅ¡tu. U Domu kulture Narodno sveuÄiliÅ¡te uÄenici osnovne Å¡kole iz LiÄkog Lešća nastupaju s kolom „Ej mati, mati“.


U svim vremenskim razdobljima koji su bili neaktivni, samo neki entuzijasti sviraju po prelima Äijanama i tako se tradicija održavala. Nakon drugog svjetskog rata pa sve do osnutka KUD-a „Ružica BrkljaÄić“ kulturni život odvija se pod pokroviteljstvom osnovne Å¡kole. UÄitelji imaju vrlo zapaženu ulogu u tome jer su oni pokretaÄi svih aktivnosti kulturnog života. Omladina sela Lešća preko svoje organizacije Saveza omladine takoÄ‘er sudjeluje u javnom i kulturnom životu. Iako ponekad priliÄno neaktivna, Omladinska organizacija ipak je znatno doprinosila oÄuvanju tradicije baÅ¡tine kulturnog života u selu. 1980. godine javlja se potreba organiziranja jednog KUD-a u selu. To je uÄinjeno 20. travnja 1980. godine u prostorijama osnovne Å¡kole u LiÄkom Lešću. Okuplja se grupa entuzijasta koja je bila inicijativni odbor za osnivanje KUD-a. Na dan 20. travnja 1980. okupili su se sljedeći seljani radi osnutka KUD–a: Mićo Orlović, Dragan OreÅ¡ković (Paja), Dragan OreÅ¡ković (BelaÅ¡), Luka OreÅ¡ković, Dane ÄŒop, Tomislav Madžar, Tomislav Jergović (Trumba), Franjo(Mićo) RupÄić, OreÅ¡ković Ivan (Buco). Na osnivaÄkoj SkupÅ¡tini za prvog predsjednika izabran je Dragan OreÅ¡ković (Paja), a za tajnika Tomislav Madžar. Okupljaju se u selu svi koji su znali svirati tambure i svi oni muÅ¡karci i žene koje su dobro pjevali. Uvježbavaju se pjesme u prostorijama Osnovne Å¡kole s kojim će KUD krenuti u prezentaciju narodnih obiÄaja Å¡irom Like i drugih krajeva Hrvatske, kao i u inozemstvo gdje prireÄ‘uju nastupe za naÅ¡e radnike na privremenom radu. Od tamburaÅ¡a okupljaju se: Frane Marić (Äukan), Joso Marić, Mate Kolak (Žiža), Dragan OreÅ¡ković (BelaÅ¡), Tomislav Jergović (Trumba), Mile Polić, Tomo Kolak (Žiža), Mile Vuić, Dane ÄŒop, Jurica Ostović, Ivan OreÅ¡ković (Å inÄ‘a), Josip Žanić (ÄŒiko), Biserka Tonković, Nevenka Bobinac, Ružica Marić Mandica Å erić, Ana ÄŒop, Nada kraljić, Ivan OreÅ¡ković (Buco), Milan JakÅ¡ić, Milan OreÅ¡ković Drago Adamović, Josip Žanić (ÄŒikin), Anka Kolak (Žižina), Jadranka GomerÄić, Janja Kraljić Franjo RubÄić, Nikola Kraljić, Tomica Kraljić, Ankica Dujmović (Vidova).

1982. godine snima se prva ploÄa s izvornim pjesmama koje se pjevaju u LiÄkom Lešću. 1984. izdaje se i druga kazeta s pjesmama. KUD nastupa u dva puta Å vicarskoj, OtoÄcu, Gospiću, PaÅ¡manu, Ogulinu i drugim mjestima.. 1986. snimljena je emisija za Televiziju Zagreb: „LiÄki divani“ na kojoj je sudjelovao i KUD. 1986. godine snimljena je prva video kazeta na kojoj je prikazana Äijana, pjesme „Oj livado zelena bujado“, „Oj medvjede gorska životinjo“ i druge. Iste godine nastupa KUD u televizijskoj emisiji „Oj slobodo bistra vodo“. Dragan BelaÅ¡ osniva Å¡kolu tamburanja i okuplja mlaÄ‘i naraÅ¡taj Å¡kolske dobi i obuÄava ih u sviranju tambura. 1994. godine Mato ÄŒop direktor „Industrogradnje“ iz Zagreba obnavlja Dom u Vrilu kojeg je sagradila SeljaÄka sloga 1936. godine. Nakon obnove Doma on postaje vlasniÅ¡tvo KUD-a

Zahvaljujući Mati ÄŒopu obnovljeni Dom u Vrilu omogućava mjeÅ¡tanima i KUD–u da imaju svoje prostorije gdje se mogu nesmetano okupljati. InaÄe Mate ÄŒop, od osnutka KUD-a 1980. godine glavni je sponzor svih većih nastupa, snimanja ploÄa i video kazeta. Mato ÄŒop do kraja života bio je poÄasni predsjednik KUD-a. U vrijeme Domovinskog rata aktivnosti KUD-a su zamrle jer su se Älanovi KUD–a aktivno ukljuÄili u obranu sela i ostalih krajeva Hrvatske. 1994. godine ponovno se okupljaju Älanovi Kuda i zapoÄinju nanovo rad. Na sjednici SkupÅ¡tine KUD mijenja ime iz KUD „Ružica BrkljaÄić“ u novo ime Kulturno umjetniÄka udruga „Gacka“ LiÄko Lešće. Za predsjednika su izabrani Franjo RubÄić, Milan Matasić (Prća), Ivan OreÅ¡ković (Å inÄ‘a), Darko OreÅ¡ković (Mićanov), Tomo Jagodić (Tule), Julica Banić (Brižanova), Tomislav Jergović (Trumba), Tomo Jagodić (Tule) dva mandata koji i danas traje.
Nakon uvježbavanja repertoara KUD nastupa na: Županijska smotra Folklora u OtoÄcu, Dani kruha u Gospiću, Karmenica u Kuterevu te VinkovaÄke jeseni dva puta, Smotra folklora u Zagrebu 1998. godine, MeÄ‘užupanijska smotra folklora u GradiÅ¡ci, LiÄke VeÄeri u Slavonskom Brodu 1997.,'98., '99., 2000. u Slavonskom Brodu „ProÅ¡arica“, 2003. i 2006. u Slavonskom Brodu, Grupno klapsko pjevanje za muÅ¡ke u Ivanić Gradu, nastupi u OtoÄcu prigodom Dana Grada, PeruÅ¡ić manifestacija „Ide jesen, ide liÄko prelo“, OstrovaÄki LiÅ¡ani, Å ibenik, Mirlović Zagora, Jalžabet „Šljingani dani“, u Å vicarskoj dva puta, Stuttgartu, KUD nastupa u LiÄkom Lešću u prigodi crkvenih blagdana na sveÄanim euharistijskim misama i u Sincu.


PODACI O UDRUZI

Kulturno-umjetniÄka udruga „Gacka“ LiÄko Lešće osnovana je 1980. godine. Njenih 40-ak Älanova djeluje u tamburaÅ¡koj, folklornoj i dramskoj sekciji te svojim radom nastoje oÄuvati narodne obiÄaje i folklor Gacke doline. Od mnogobrojnih nastupa u domovini i inozemstvu istiÄu sudjelovanje na MeÄ‘unarodnoj smotri folklora u Zagrebu (1982. i 1999. god.), Svežupanijskoj smotri folklora u Novoj GradiÅ¡ci (1997. god.) te na VinkovaÄkim jesenima (1985.,  2002. i 2006. god.). Redoviti je sudionik i Smotre folklora LiÄko-senjske županije u OtoÄcu. Sudjelovali su  i u brojnim TV-emisijama, a osobito su ponosni Å¡to su dali svoj doprinos u snimanju CD-a «Hrvatska glazbena tradicija» u izdanju Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba. Posljednjih nekoliko godina intenzivno se bave obnovom narodnih noÅ¡nji prema najstarijim saÄuvanim primjercima.
 
 
 
 

Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Valentina

  • Moderator
  • Mladi LiÄan/ka
  • *****
  • Points: 0
  • Postova: 97
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Ženski
Odg: KUU "Gacka"
« Odgovori #1 : Svibnja 21, 2008, 05:38:13 »
25 Godina djelovanja u fotografijama

PoÄeci kulturno-umjetniÄkog amaterizma u LiÄkom Lešću 1929 godine                                        ÄŒlanovi "SeljaÄke sloge" 1949.

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/1.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja
 http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/0.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja


                                                                                                         01.Svibnja 1966

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/2.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja
 http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/3.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja


Mladi tamburaÅ¡i OÅ  LiÄko Lešće                                                                                                    Nastup Lešćarskih TamburaÅ¡a  

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/4.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja
 http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/5.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja


Offline Valentina

  • Moderator
  • Mladi LiÄan/ka
  • *****
  • Points: 0
  • Postova: 97
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Ženski
Odg: KUU "Gacka"
« Odgovori #2 : Svibnja 21, 2008, 05:39:18 »
Neki od prvih nastupa KUD-a "Ružica BrkljaÄić" Otvorenje spomen-ploÄe u Gornjem Babinom Potoku 20.07.1980 Godine

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/6.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja
 http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/7.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja


Nastup tamburaÅ¡a sa poznatom pjevaÄicom Verom Svobodom u Domu kulture u OtoÄcu.

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/8.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja


Offline Valentina

  • Moderator
  • Mladi LiÄan/ka
  • *****
  • Points: 0
  • Postova: 97
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Ženski
Odg: KUU "Gacka"
« Odgovori #3 : Svibnja 21, 2008, 05:41:31 »
Još neki od nastupa tamburaša...

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/11.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja
http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/9.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja
http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/10.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja


Offline Valentina

  • Moderator
  • Mladi LiÄan/ka
  • *****
  • Points: 0
  • Postova: 97
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Ženski
Odg: KUU "Gacka"
« Odgovori #4 : Svibnja 21, 2008, 05:42:23 »
Međunarodna smotra Folklora u Zagrebu 15.Srpnja 1982 godine

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/12.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja


VinkovaÄke Jeseni 14.09.1982. najstariji sudionik VinkovaÄkih Jeseni Frane Marić iz LiÄkog Lešća

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/13.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja

Sa snimanja LP PloÄe 1982 Godine                                                                                   Obilježavanje "Dana Žena" 1984 godine

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/14.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja
http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/15.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja


Otvorenje Farme  "VodoteÄ" kod Brinja 04.07.1985                                                               Godine 1986 snimnjena je Video kasetta "Lika je naÅ¡a dika"

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/16.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja
http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/17.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja


Offline Valentina

  • Moderator
  • Mladi LiÄan/ka
  • *****
  • Points: 0
  • Postova: 97
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Ženski
Odg: KUU "Gacka"
« Odgovori #5 : Svibnja 21, 2008, 05:43:45 »
Proslava dana Državnosti 1990 godine u LiÄkom Lešću

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/18.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja
http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/19.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja
http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/20.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja


Offline Valentina

  • Moderator
  • Mladi LiÄan/ka
  • *****
  • Points: 0
  • Postova: 97
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Ženski
Odg: KUU "Gacka"
« Odgovori #6 : Svibnja 21, 2008, 05:46:13 »
U razdoblju od 1991 do 1994 zbog ratnih zbivanja KUD je djelovao smanjenim intezitetom

Uz Tamburu i pjesmu za vrijeme primirja


http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/21.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja


Offline Valentina

  • Moderator
  • Mladi LiÄan/ka
  • *****
  • Points: 0
  • Postova: 97
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Ženski
Odg: KUU "Gacka"
« Odgovori #7 : Svibnja 21, 2008, 05:46:49 »
1994 Godine KUD "Ružica BrkljaÄić" preimenovan je u KUU "Gacka" i ponovo zapoÄinje sa radom u obnovljenom Hrvatskom seljaÄkom domu u Vrilu

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/22.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja


Offline Valentina

  • Moderator
  • Mladi LiÄan/ka
  • *****
  • Points: 0
  • Postova: 97
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Ženski
Odg: KUU "Gacka"
« Odgovori #8 : Svibnja 21, 2008, 05:48:57 »
"Karmenica" u Kuterevu 1994                                                                           "Karmenica" u Kuterevu 1996

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/23.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja
http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/24.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja




Na otvaranju "LiÄke kuće" s tamburaÅ¡ima otvorenog uÄuliÅ¡ta iz OtoÄca na plitviÄkim jezerima 1996 Godine

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/25.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja


Svežupanijska smotra folklora - Nova Gradiška 1998 Godine

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/26.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja


Offline Valentina

  • Moderator
  • Mladi LiÄan/ka
  • *****
  • Points: 0
  • Postova: 97
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Ženski
Odg: KUU "Gacka"
« Odgovori #9 : Svibnja 21, 2008, 05:50:12 »
Slika za sjećanje (nakon nastupa na prvoj Županijskoj smotri folklora u OtoÄcu 1998 Godine)

http://slike.nasa-lika.com/albums/Slike%20od%20KUU-%20Gacka/27.jpg
KUU "Gacka" LiÄko Lešće 1928-2008 - 80 Godina Postojanja


 


Back to top